Eilen oli mitä mainion keli tähtitieteenharrastajalle. Pakkasta noin - 10, tosin navakka tuuli toi siihen purevuutta. Mutta taivas oli loistavassa kunnossa, ei kuuta ja läpinäkyvyys talvikeliksi hyvä. Päätin "uhrata" illan kuvaamiseen, tarkoituksena ottaa useampia kuvia samoista taivaan osista ja testata näillä kuvilla Registax -ohjelmalla kuvien lomittamista. Ohjelma on ollut koneellani jo jonkin aikaa, mutta mitä erilaisimmista syistä ei aikaa siihen tutustumiseen ole löytynyt. Kalustosta muutama sana. Pääasiallinen kamerani on Canon EOS 350D ja sen kittiobjektiivi, laukustani löytyy myös Sigman 70-300 mm halppis telezoomi.

Ajoin Jumusen rantaan tarkoituksena ottaa kuvia laiturilta missä näkyvyys puoleen taivaasta lähes esteetön. Paikkaa olin jo testaillut syksyllä ja todennut sen mainioksi, mutta kun menin paikanpäälle sain todeta talven tuovan pohjoiselle taivaalle moottoritien valaistuksen heijastukset, voi harmi, hyvä havaintopaikka ei ole kovin kelvollinen tällaiseen tarkoitukseen talviaikaan. Mutta onneksi rannan kupeessa on lentopallokenttä. Kenttä on sopivasti puiden suojassa, hajavalilta ja tuulelta suojassa, havaintohorisontti noin 10-20 asteessa. Ja sitten ei muuta kuin kuvaamaan. Napsin suunnitelman mukaisesti kuvia ja lopuksi menin vielä laiturille kuvaamaan valosaaste vapaaseen ilmansuuntaan eli kaakkoon jossa Orion oli nousussa. Tuli ihan kelpo otos (omasta mielestäni) jäätynyt järvi täytti kuvan etuosan, tumma metsän silhuetti ja taivaalla Kaksoset ja nouseva Orion, myös Mars näkyy kuvassa. Kuvassa näkyy tähden heijastus jään pinnasta.

1194519.jpg 

Kuvat ovat jo koneella, mutta Registax ohjelman testailua en ole vielä ehtinyt. Lähden hiukan harrastamaan ruumiinkulttuuria niin eiköhän sitä sitten.